Kenevir, özellikle sıcak ülkelerde yetişen en eski bitkisel hammadde kaynaklarından biri olma özelliğine sahiptir. Boyu ortalama 3,5 metreye kadar uzanır ve dünyanın en önemli üretim bitkisi olarak kayda geçmiştir.

Kenevir Nedir, Nasıl Üretilir?

Kenevir nedir, nasıl üretilir sorularına cevap bulmadan önce kenevirin faydaları hakkında biraz bilgiler vermeye çalışalım. Bakalım üretim hattında oldukça önemli olan bu bitkinin insanlık için sunduğu faydalar nelerdir?

  • Bir dönüm alan içerisine dikilen kenevir, ortalama 25 dönüm alan içerisinde orman kadar oksijen üretme özelliğine sahiptir.
  • Kenevir bitkisi 8 defa kağıda dönüştürülebilir. Ancak bu oranda ağaçlarda sadece 3 defa olacak şekildedir.
  • Bir ağaç yaklaşık 20 yıl içerisinde yetişirken, kenevir 4 ay gibi kısa bir sürede yetişerek olgun hale gelir.
  • Radyasyondan korunma konusunda etkili sonuçlar sunar.
  • Dünyanın her bölgesinde yetişme özelliği vardır. Kendini böceklere karşı koruma altına alabildiği için tarım ilacına ihtiyaç duymaz.
  • Romatizma, kalp, astım, sara, uykusuzluk, omurga ve mide gibi 250’ye yakın hastalıkta kullanılan bir bitkidir.
  • Protein ve yağ asidi açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.
  • Hayvanlar kenevir ile beslenirse besin takviyesine ihtiyaç kalmaz.
  • Plastik malzemelerin tamamı kenevirden üretilebilir ve kenevir plastiği doğada daha hızlı bir şekilde yok olur.
  • Dayanıklı, esnek ve ucuz olması ile binaların yalıtımı için kullanılabilir.
  • Sabun ve kozmetik ürünlerin kenevirden yapılması suyu ve doğayı kirletmenin önüne geçer. Bu özelliği ile tam bir doğa dostu olduğunu söylemek mümkündür.

Kenevir Nasıl Üretilir?

Kenevir üretimi içi öncelikle yüksek oranda nem ve uygun derecede bir sıcaklığa ihtiyaç vardır. Bunun yanında  en az 700 mm’lik yağış olması gerekir. Ekimden hemen önce yağışın olması önemlidir. Adaptasyon becerisi yüksek olan kenevir, genelde pek çok değişik koşullarda yetişebilir.

Derin dürülmüş ve besin maddelerince zengin bir toprağa ihtiyaç duyar. Bunun yanında ph derecesi 7-7,5 arasında yer alan topraklar üretim için oldukça uygundur. Kenevir ekiminde her şey diğer tarla bitkilerinde olduğu gibi tarlanın hazırlanması ile başlar. Derin toprak işlemesi sonbahar aylarında yapılmalı ve ilkbahar aylarında ekimden hemen önce tarla üzerinde bulunan yabancı otlar temizlemelidir. Ayrıca toprağın üst tabakası ise hafif bir sürüm yapılarak gevşetilmelidir.

Kenevir tarımında ilkbahar aylarının en son don tehlikesi atlatıldıktan sonra yapılacak en erken eki ile yüksek verim elde etmek mümkündür. Genelde ekim ayları Mart – Nisan aylarında olmaktadır. Erkek ve dişi kenevirler olmak üzere olgunlaşan kenevir üretiminde, erkekler ekimde 100 gün sonra hasat yapılabilir. Dişi kenevirler ise erkeklerden 4 hafta sonra olgunlaşma gösterir.

Hasat zamanı tam olarak çiçek tozlarıyla beraber beyaz bir toz bulutu halini alan bir ortam oluşmasının ardından 5 – 10 gün sonradır. Bu süre Eylül aylarının ortalarına kadar uzanan bir sürece tekabül eder.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here