Konkordato, en basit anlamıyla bir şirketin iflastan kurtulması adında karışlıklı tavizler verilerek sonuca ulaşan bir anlaşma ya da borç yapılandırması olarak tanımlanır. Son zamanlarda pek çok şirketin bu yola başvurduğunu ve iflastan kurtulmak için anlaşma sağlayarak borç yapılanmasına gittiğini söylemek mümkündür.

Konkordato Nedir?

Konkordato nedir? sorusunun tam olarak karşılığını verdikten sonra konkordato hakkındaki diğer bilgilere bakalım ve bu konuda detaylı bilgiler sunmaya çalışalım.

Konkordato şirketlerin hukuki olarak borç dönemi gelmesi halinde bu borçları ödeyememesi durumunda ortaya çıkan düzenle şekli olarak bilinir. Vadesinde ödenemeyen borçlar için tekrar yeni bir vade istenmesi ya da alacaklıların alacaklarında indirime gitmesi konkordatonun net tanımını bize verir. Bu düzenleme şeklinin ortaya çıkmasının nedeni tam olarak dürüst borçlular içindir. Yani finansal açıdan kötü bir sürece giren işletmelerin korunması adına ortaya çıkmış bir uygulamadır.

Kimler Konkordato İlan Edebilir?

İflasa tabi olan ya olmayan her işletme konkordato ilan edebilir. Ayrıca iflas talebi olan her alacaklı kişi de aynı şekilde konkordato talebinde bulunabilmektedir.

Alacaklılar Konkordato’dan Nasıl Haberdar Edilir?

Alacaklıların konkordato’dan haberdar edilmesi sürecinde komiser tarafından ilan yapılır. Bu ilandan tarihinden sonra 15 gün içinde alacaklılar alacaklarını bildirmekte zorunludur. Bunun yanında ilanın bir nüshası da alacaklıların adreslerine posta yoluyla gönderilir.

Konkordato ile İflas ya da İflas Ertelemesi Arasında Ne Gibi Farklar Vardır?

Konkordato ile iflas ya da iflas erteleme birbirine karıştırılmaması gereken durumlardır. Genelde aynı şey olduğu düşünülse de aralarında bariz farklar vardır. Şimdi her iki durum arasındaki farkları açıklamaya çalışalım.

  • Konkordato genel olarak iflasa göre daha az maliyetlidir.
  • İflas sürecinde borçlu tarafın tasarruf ehliyeti tamamen ortadan kalkmasına rağmen konkordato da tasarruf ehliyeti devam eder.
  • Konkordatoda borçlu olan taraf mevcut borçlarından kesin olarak kurtulmuş olur. Ancak iflasta aynı durum geçerli değildir.
  • Konkordatoya başvuruda bulunmak için tacir olma şartı aranmaz, ancak iflasa sadece tacirler başvuruda bulunabilir.
  • İflasa tabi olan ya da olmayan tüm borçlular ve iflas talebi yapan alacaklılar konkordato talebinde bulunabilir. Ancak iflasın ertelenmesi talebini sadece kooperatifler ve sermaye şirketleri talep etme hakkına sahiptir.
  • İflas ertelenmesinde mahkeme tarafından karar verilebilmesi için alacaklıların rızasına gerek duyulmaz. Ancak konkordatonun mahkeme tarafından onaylanması için toplantıya katılacakları belirli bir sayıya ulaşması gereklidir.
  • İflas ertelemesine sadece borç batağında olanlar başvurabilir, fakat konkordatoya borcunu vadesinde ödeyemeyen ve ya da ödeme tehlikesi altında olanlar başvurabilir.
  • İflas ertelemesinde borçlara faiz işlemeye devam ederken, konkordato da kural gereği süreç gereği faiz işletilmez.
  • Alacaklılar iflasın ertelenmesinde alacaklarından feragat etme konusunda her zaman için serbesttir. Ancak konkordato da alacaklılar kendi alacaklarının bir kısmından feragat etmesi ile başarılı sonuçlar elde edilir.
  • Konkordato oldukça kısa bir süreçtir. Ancak iflasın ertelenmesi 5 yıla kadar uzanan bir süreç ortaya koyar.
  • Tüm bunların yanında iflasın ertelenmesi kurumunun tamamen kaldırılmış olduğunu da belirtmek isteriz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here