MS hastalığı, merkezi sinir sistemi yani beyin ve omurilik hastalığıdır. Açılımı Multiple Skleroz olan MS hastalığı, vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte hastalıklarla savaşan hücrelerin işlevini yerine getirememesi sonucu sinir hücrelerinin bulunduğu yağlı yapının hasar görmesiyle meydana gelmektedir. Bu durum sonucunda sinir hücrelerinin ritmi bozulmaya başlamaktadır.

MS Hastalığı Nedir? Tedavisi Nelerdir?

İnsan vücudunun her bölgesine komut mesajları gönderen yapıya “Merkezi sinir sistemi” adı verilmektedir. Merkezi sinir sistemi, vücudun tüm organlarına komutlar gönderen bir sistem olduğundan dolayı bu sistemin zarar görmesi sonucunda beyin ve omurilik hastalığı olan MS hastalığı meydana gelmektedir.

Sağlıklı insan vücudunda bulunan beyin omurilik sıvısı adeta koruyucu bir görev üstlenerek buradan hiçbir cismin geçmesine izin vermiyor. Ancak vücutta MS hastalığı oluşmaya başladığı takdirde beyin omurilik sıvısı koruyucu özelliğini kaybediyor ve koruyucu mekanizma bozuluyor. Bu durum sonucunda da bağışıklık sisteminin çökmesiyle hastalık hücreleri sağlıklı beyin omurilik sıvısına saldırıya geçmektedir.

MS hastalığı, her vücutta o vücuda özel gelişir ve her vücutta farklı gelişim özellikleri gösterir. Bu durumda MS hastalığının her vücutta farklı seyrettiğinden ötürü hastalığın ilerleyişine yönelik genel bilgiler verilemez.

MS Hastalığı Kimlerde Görülür?

Multiple Skleroz yani MS hastalığı, kişiden kişiye genetik ya da cinsel yollarla geçiş yapan hastalık değildir. Günümüzde gen hastalığı olarak bilinen MS hastalığı, gençlerde ve kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. En fazla 22 ile 40 yaşları arasında bulunan kadın ve gençlerde görülen MS hastalığının erkeklerde görülme oranı daha azdır.

Sağlık alanında MS hastalığı üzerinde birçok araştırma ve çalışma yapılmıştır. Ancak MS hastalığının nedenlerine dair kesin ve net bilgiler elde edilmemiştir. Bununla birlikte MS hastalığının meydana gelmesinde etkili olan faktörlerin genetik yatkınlık, çevre faktörleri ve virüsler olduğu uzmanlar tarafından açıklanmıştır.

MS Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

MS hastalığı her hastalıkta olduğu gibi bazı belirtileri vücut içerisinde göstererek haber verir. Her zaman bu belirtiler MS hastalığının doğrudan belirtileri olmasa da çoğu zaman MS hastaları üzerinde bu belirtiler sıklıkla görülmektedir. MS hastalığının en temel belirtileri;

  • Aşırı yorgunluk
  • Ellerde titreme
  • Yoğun baş dönmesi
  • Denge problemi
  • Tek gözün görememesi ya da bulanık görme
  • Çift görme
  • Konuşmada aksama ve bozukluk
  • Yürümede zorlanma ve uzuvlarda güçlük gibi belirtilerdir.

MS Hastalığının Tedavi Yöntemleri

MS hastalığı günümüzde tedavi yöntemleri olan ve hastalığın seyrinin yavaşlatılması için çalışmalar yürütülen hastalıktır. MS hastalığının temelde iki farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır.

  1. Kortizon Tedavisi: Kortizon tedavisinin özünde İmnun sistemini baskılayıcı yapı yer alır ve bu yapı MS hastalığını tedavi etmekte son derece etkilidir.
  2. Atak Tedavisi: Atak tedavisinde hastanın geçirdiği atakların özellikleri ve sıklığı baz alınmaktadır. 1950’li yıllardan bu yana uygulanan MS hastalığı tedavisi, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Çünkü bu tedavi yönteminde kişinin atakları gözlemlenir.

İki temek tedavi yöntemlerine ek olarak MS hastalığına yönelik koruyucu tedaviler de hastalara uygulanır. İnterteron olarak bilinen bu koruyucu tedavi yöntemleriyle bağışıklık sisteminin güçlenmesi hedeflenir. Ancak koruyucu tedavi yöntemleri cilt altına girilerek kas içine enjekte edildiğinden dolayı acılı yöntemlerdir. Düzenli olarak iğne yöntemiyle uygulanan bu tedavide her gün bir tane uygulanarak acılı yöntem de olsa kişinin MS hastalığına karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesi amaçlanır.

İki tedavi edici yöntem ve koruyucu yöntemler dışında MS hastalığı kök hücre nakliyle de tedavi edilebilen hastalık türüdür. Şeker ve benzeri hastalıklar gibi ömür boyu süren hastalıklardan birisi olmayan MS hastalığının ne zaman biteceği kestirilemez. Dolayısıyla da günümüzde MS hastalığını tamamen tedavi ederek ortadan kaldıracak yöntemler henüz bulunmamıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here