Kış aylarının vazgeçilmez çeşitlerinden biri olan salep, soğuk kış günlerinde birçok kişinin favori içeceğidir. Sıcak tutması ve insan vücudunu ısıtması ile tercih edilen bir içecek olan salep, pek çok yerde karşımıza çıkar.

Salep Neyden Yapılır

Salep neyden yapılır? Sorusuna biraz açıklık getirmeye ve sizlere bu konuda birtakım bilgiler vermeye çalışalım.  Aslında salebin neyden yapıldı herkes tarafından büyük bir merak konusudur. Hatta birçok kişi salebi severek içtiği halde nasıl ve neyden yapıldığını bilmez. Şimdi, bu konuya biraz açıklık getirelim de salebin neyden yapıldığını anlatmaya çalışalım.

Salep Neyden Yapılır

Salep Nasıl ve Neyden Yapılır?

Salep, orkidelerden yapılan bir içecektir. Orkide ailesinin pek çok türüne ait toprak altı yumrularından elde edilen toz ile yapılır. Orkide bitkisinin toprak altında kalan yumruları işlenir ve elde edilen toz ile salep üretilir. Bu toz süt ya da su ile karıştırılarak içilebilir. Günümüzde pek çok mekanda süt ile karıştırılarak içildiğini söylemek mümkündür.

Salep özellikle Osmanlı dönemlerinden kalma ve o zamanlarda oldukça meşhur olan bir içecektir. Osmanlı zamanlarında öksürük giderici olarak içiliyor olsa da tıbben salebin böyle bir etkinin olduğu kanıtlanmamıştır. Ancak buna rağmen insan vücudu için bazı yararları olduğunu söylemek mümkündür. Bu yararlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Salebin göğsü yumuşatıcı etkileri vardır.
  • Öksürük ve bronşit konusunda faydalı olduğu söylenir.
  • Kabızlığı önemli ölçüde giderir.
  • Zihnin çalışma gücünü artırarak pratik düşünmeyi sağlar.
  • Kalbi kuvvetlendirici etkileri vardır.
  • Özellikle soğuk kış günlerinde vücudun ısınmasına yardımcı olur.
  • Yağ yakma hızını önemli derecede artırır.
  • Basur gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.
  • Bağ ağrısını azaltıcı etkileri bulunur.
  • Şişkinliği giderir ve sindirimin kolaylaşmasına yardımcı olur.

Salep Nasıl Hazırlanır?

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz orkidelerin toprak altı yumruları 15 – 20 cm kadar yer altına uzanır. Bu yumrular kök ölümlerine zarar verilmeden toplanır. İşlenmeden önce çöllerde bulunan sudan arındırılması için kurutulmaya alınır. Bu şekilde köklerin nemini alması ardından işlenmek üzere fabrikalara gönderilir ve fabrikalarda kurulmuş halde olan yumrular bağlandıktan sonra herkesin bildiği salep tozu haline getirilir.

Genel olarak salebin hazırlanması yukarıda anlatılan şekildedir. Fabrikalarda üretilerek toz haline getirilir ve çeşitli satış noktalarına ulaştırılması ardından sevenleri ile buluşmuş olur.

Salep, Osmanlı döneminden bu yana tarçın ile tüketilen içeceklerden biridir. O zamanlarda günümüze bir alışkanlık olarak gelen bu adet, tarçın ile buluştuğunda oldukça lezzetli bir içecek halini alır. Bunun yanında saleplerden istenen lezzeti almak aynı zamanda yumruların kurutulmasından fabrikalarda toz haline gelmesine kadar gerçekleşen birçok işlemle yakından alakalıdır. Hatta karıştırılan sütün kalitesi bile salebin tadını önemli ölçüde değiştirebilir. Bu nedenle lezzetli bir salep içmek için üretildiği koşullardan kullanılan süte kadar dikkat edilmesi gerekir.

Salebin evde hazırlanışı için gerekli malzemeler;

  • Bir litre süt
  • Bir tatlı kaşığı saf toz salep
  • Bir çorba kaşığı kadar toz şeker
  • Tercihe göre bir paket vanilya ve bir adet çubuk tarçın
  • Üzeri içinse toz tarçın

Salep yapılışı;

Öncelikle toz şeker ve toz salep uygun bir kap içerisinde karıştırılır. Herhangi bir tencere içerisine konulan süt lise kısık ateşte kaynatılır. Bunun ardından salep ve şeker karışımı kaynamakta olan süt üzerine azar azar karıştırılarak ilave edilir. Tencerenin kaynaması sırasında dibinin tutmaması ve salebin pütürlü olmaması için sürekli karıştırmak gerekir. Bu şekilde salep kıvamını alıncaya kadar pişirmeye devam edeceğiz ve kıvamını alma süresi salebin türüne göre değişiklik gösterebilir. Pencere üzerinde köpük oluşmaya başladığında salebin kıvama geldiği anlaşılabilir. Köpük oluşmaya başladığında tencerenin altı kapatılır ve salep fincanlarda üzerine tarçın ilave edilerek servis edilir.

Buraya tıklayarak ekşi sözlükteki anlamlarına da bakabilirsiniz.

1 Yorum

  1. Çok güzel açıklamışsınız. Ayrıca siteniz hayırlı uğurlu olsun. Umarım ÖZGÜN bir şekilde çalışmalarınıza devam eder, başarılı olursunuz. Kolaylıklar dilerim 🙂

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here